Romanian Orthodox for Enquiry in America

RoeaNews.info


Guardians of the Vatra


Orthodox Brotherhood Documents

ROAA/BOR Documents


LIBERTATEA RELIGIOASA IN Romania

Author: Alex. Nemoianu
October 10, 2008

Sorry, this entry is only available in Romanian.

3 Comments to “LIBERTATEA RELIGIOASA IN Romania”


 1. Un prieten Says:

  Despre un sistem falimentar Romanesc s-a vorbit de ani de zile si iata ca, chiar 18 ani dupa 1990, continuam sa vorbim despre acele vremuri si despre cei ce au ramas pana in ziua de astazi. Patriarhia Romana, ca un sclav fidel la toate cele petrecute, sustinuta de catre toate guvernele, continua sa infloreasca, mana in mana cu guvernul care este la putere.

  Guvernul American si-a spus opinia si spune clar ca, mai multi ierharhi ai Bisericii Ortodoxe Romane au fost complici la multe abuzuri si nedreptati, si situatia se continua prin faptul ca Patriarhia este o Biserica de Stat, fiind subventionata si sprijinita de Statul Roman care trateaza ierarhia si tot clerul ca functionari ai Statului.

  Cum putem sa ne gandim la o unire cu o astfel de Biserica, unde unirea inseamna sa te supui un regim si unei tari, straine de a ta, sau cel putin straine de tara copiilor si a nepotilor nostri? Ce mostenire religioasa le lasam lor? Una straina? Si atunci, daca vrem ca si copiii si nepotii nostri sa impartaseasca credinta ortodoxa, sa facem ca aceasta Biserica sa fie de aici, sa devina a lor, cum a fost si este a noastra.


 2. Cocos Says:

  Cine este acest om care se prezinta ca un mare Roman, dar care da in Romani fara mila? De ce nu se bucura si el ca in final vom avea unirea celor doua eparhii romanesti intr-o Mitropolie Ortodoxa Romana Autonoma?


 3. Administrator Says:

  Dl. A. Nemoianu a fost nascut in Romania, unde a cunoscut preoti ca :Pr. Galeriu, Pr.Argatu, Pr.Boghiu. Ca mai multi din acea vreme, a facut ce a facut ca sa scape de tirania sistemului comunist si a reinceput viata in America, unde a fost primit de catre IPS Valerian. A plecat de la un sistem putred care a dat nastere la sistemul de coruptie din Romania de astazi. In America a descoperit viata liturgica, fiind aproape de IPS Valerian si de IPS Nathaniel si avand ca duhovnici pe Arhimandritii Dubneac si Braga. De mai multi ani este istoric la « Romanian – American Heritage Center » adica la « Centrul de Documentare al Romanilor – Americani, de la Vatra Romaneasca din Grass Lake, Michigan.

  In ceea ce priveste Unirea, pozitia lui este clara : DA, la unirea ROEA Americana cu ROAA Romana, dar numai sub OCA si nicidecum sub Bucuresti. Taiat dintr’o bucata, de multe ori aspru la cuvant, are o inima de aur si un suflet de Roman, care rar il mai intalnim in zilele noastre.


Leave a Comment;

E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for e-mail notifications.
Not all of your comments are necessarily displayed on this website.
Comments are not necessarily those of RoeaNews.info.


dasd